Verhoogd cholesterolgehalte

Wat gebeurt er bij een verhoogd cholesterolgehalte?

Bij een verhoogd cholesterolgehalte wordt er een teveel aan verzadigde vetten in het lichaam opgeslagen. Dit kan op veel plaatsen in het lichaam gebeuren, maar het is zeer ongunstig als dit aan de binnenkant van de slagaders gebeurt. Als dit langere tijd gebeurt ontstaat aderverkalking. Aders kunnen zo dichtslibben, waardoor bijvoorbeeld de kans op een hartaanval vergroot wordt. Verzadigde vetten zijn op kamertemperatuur vast van vorm. Enkele voorbeelden zijn:

  • palmolie (vaak verwerkt in margarine, frituurolie, chips, sauzen en koekjes)
  • stearinezuur (dierlijk vet; zit dus ook in kaas en zuivelproducten)
  • kokosolie (wordt vaak als frituurvet gebruikt)

Oorzaken

Een verhoogd cholesterolgehalte kan veroorzaakt worden door slechte eetgewoonten, maar er kan ook sprake zijn van een erfelijke afwijking (bijvoorbeeld een afwijking in de vetstofwisseling, diabetes of vertraagde schildklierfunctie). Overmatig alcoholgebruik kan ook een verhoogd cholesterolgehalte veroorzaken.

Het verbeteren van uw voedings- en beweegpatroon

Bij een verhoogd cholesterolgehalte is het altijd belangrijk om eens goed te kijken naar uw voedingspatroon. Voeding kan namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van uw cholesterolgehalte. Tijdens het intakegesprek zal ik samen met u bekijken op welke manier u verbeteringen aan kunt brengen in uw voedings- en beweegpatroon die kunnen resulteren in het verlagen van het te hoge cholesterolgehalte.