Overgewicht

Wanneer is er sprake van overgewicht en wat zijn de risico’s?

Bij overgewicht weeg je meer dan goed is voor je gezondheid. Het verhoogt je kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en gewrichtsklachten. Het is daarom verstandig om af te vallen.

Wat bereik je met afvallen?

Om af te vallen zal je je voedings- en beweegpatroon moeten aanpassen. Dat kost moeite, maar je krijgt er veel voor terug:

  • je zit lekkerder in je vel;
  • je voelt je fitter;
  • je kunt gemakkelijker bewegen;
  • je raakt minder snel buiten adem; en
  • je hebt minder kans om ziek te worden.

Vaststellen van de oorzaak

Tijdens het intakegesprek zullen we allereerst kijken naar de oorzaak van uw overgewicht. Slechte leef- en voedingsgewoonten liggen misschien voor de hand, maar het overgewicht kan ook veroorzaakt worden door medicijngebruik, hormoonstoornis, diabetes, schildklierafwijking, het volgen van diëten, stress, te weinig slaap of een eetstoornis.

Vervolgens stellen we samen vast wat de uiteindelijke doelstelling zal zijn. Mijn behandelplan zal er op gericht zijn om met normale gezonde voeding en een persoonlijk beweegadvies het uiteindelijke resultaat te bereiken. Dit betekent dus geen crashdieet met veel gewichtsverlies op korte termijn, maar het stap voor stap aanleren van een gezond voedings- en beweegpatroon met geleidelijk gewichtsverlies en een veel beter effect op de lange termijn. En niet onbelangrijk: je kunt gewoon blijven genieten van lekker eten. Want ook met gezonde voeding kun je lekkere dingen klaar maken. Daarom hoef je ook niet anders te eten dan de rest van het gezin. Bijkomend voordeel is dat ook de andere gezinsleden profiteren van het gezonde voedingspatroon.