Diabetes type 2

Wat is diabetes type 2?

Tijdens de spijsvertering worden koolhydraten afgebroken tot glucose (suiker), zodat deze kunnen worden opgenomen in het bloed. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose in de lichaamscellen wordt opgenomen en dat de overtollige glucose wordt opgeslagen in de lever. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel in balans. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan of is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. Daardoor wordt er te weinig suiker uit het bloed gehaald en stijgt de bloedsuikerspiegel. Vaak zijn ook de vetstofwisseling en de bloeddruk ontregeld.

Gevolgen

Een hoge bloedsuikerspiegel kan op de lange termijn vervelende gevolgen hebben, zoals oogaandoeningen, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, voetproblemen, dementie, zenuwschade, huidproblemen en infectiegevoeligheid. Daarom is een gezonde leefstijl erg belangrijk om deze langetermijngevolgen te verkleinen. Diabetes wordt niet voor niets een “sluipmoordenaar” genoemd.

Oorzaken

Diabetes type 2 komt vaak voor bij ouderen en mensen met overgewicht, maar het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld roken, medicijngebruik, een verstoorde vetstofwisseling, langdurig hoge bloeddruk en als bijwerking van prednison. Helaas komt het steeds op jongere leeftijd voor, vaak veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon.

Wat kunt u doen?

Het gevolg van diabetes type 2 is dat u zichzelf uiteindelijk insuline moet gaan toedienen. Een gezond eetpatroon en voldoende beweging kan de bloedsuikerspiegel weer in balans brengen. Hierdoor is de kans groot dat toediening van insuline verleden tijd wordt en de nadelige gevolgen van diabetes op de lange termijn worden voorkomen.